Back to Top
 

Ptice

g pticeKada se odlučujemo za pernatog kućnog ljubimca uglavnom to bude papagaj.
Papagaji su odlični zabavljači, jer izvode razne trikove, zvižde, ispuštaju krike, imitiraju zvukove melodija i ljudskog govora. Lako ih je držati kao kućnog ljubimca, jer nisu zahtevni ni u pogledu ishrane ni u pogledu smeštaja. Najpopularnije vrste papagaja kod nas su: Tigrice, Nimfe, Rozekolis, Fišer….

Tigrica

g tigrica

TIGRICA je najčešći pernati kućni ljubimac. Mužjaci se razlikuju po koži iznad kljuna koja je kobaltnomodre boje. Osim osnovne zelene boje postoje i žuti, plavi, beli….

Razmnožavanje je najbolje vršiti u letilicama gde se smešta 10 parova I više. Za svaki par se stavlja po dva gnezda, a ženka nosi po jedno jaje svakog drugog dana. Mladi se izlegu nakon 18 dana, napuštaju gnezdo I osamostaljuju se nakon mesec dana. Mali papagaji žive 10-15 god.

Nimfa

g nimfaNIMFA potiče iz Australije, dugačka je 30 cm, od toga je samo rep 15 cm. Prirodna boja im je pepeljasto siva, ali ih ima i u žutoj boji.

Lako uči ljudski govor i druge imitacije. Mogu se pariti po jedan par nimfi. Ženka snese 4 do 7 jaja na kojima leži 20 dana. Mladi se osamostaljuju od 30-45 dana.

Smeštaj

g ptice smestajVeličinu kaveza ćete odrediti u zavisnosti o kojoj se ptici radi.

-Tigrice se dosta kreću pa im je potreban prostran kavez min.50x40x60cm.
-Kanarinci i zebe vole da lete pa je preporučena domenzija kaveza 70x40x60cm.
-Za nimfe i ptice ljubavi odgovarajuća veličina kaveza je 60x60x60cm.

Preporuka odgaivača ptica i veterinara je da ipak kupite veći kavez od preporučenog.To će vašem ljubimcu biti dom tako da bi u njemu trebalo da ima prostora i osećaj sigurnosti. Kao osnovnu opremu treba nabaviti hranilicu, pojilicu, stajalice i ljuljašku.

Ishrana

g ptice hranaPtice se razlikuju i po vrsti hrane koje jedu. Neke ptice se hrane semenjem, neke voćem, insektima ili pak jedu skoro sve.

  • Tigrice se hrane uglavnom zrnevljem i to: ovas, proso, svetlo seme, povremeno suncokret i konoplja. Naša preporuka Grand mix cocorite iz programa Padovan, Prestige premium budgies iz programa Versele laga.
  • Kanarinci imaju ubrzan metabolizam I dnevno mogu da pojedu 4 puta više od sopstvrne težine. Zato hrana kanarinca treba da sadrži: svetlo seme, crno seme, konoplju, ljušten ovas, proso, uljanu repicu, muhar, sušeno voće i povrće. Preporučujemo Vam iz Padovan programa Grandmix canarini iz Versela laga programa Prestige premium canary.
  • Nimfama je potrebna raznovrsna ishrana u koju spada: ovas, proso, svetlo seme, niger, konoplja, voće i povrće. U našoj stalnoj ponudi možete naći, Padovan Grandmix parocchetti,i Versela laga- Prestige premium big parakeet.
  • Zebe se hrane semenjem , voćem povrćem kao i insektima. Zebe su korisne šumske ptice pevačice, jer mlade hrane gusenicama i drugim štetočinama.Preporucujemo Padovan-Esotici Grand mix i Tropical Prestiz program za zebe i sve egzote.

Dodatak ishrani - Poslastice

g ptice poslasticeKao dodatak ishrane svakako može poslužiti sveže voće i povrće: jabuka, šargarepa, banana, paradajz…
Poslastice im davati povremeno, a naša preporuka je: Prestige 2 stix sa voćem, povrćem, medom

Preparati

g price preparatiSipina kost , posip za kavez, mineralni kamen, obezbedjuju mineralne dodatke svake ptice.

Nega

g ptice negaHigijenu perja, ptice održavaju kupanjem. Za većinu ptica kupanje dva puta nedeljno je sasvim dovoljno. Za manje ptice dovoljno je ubacite plastično kupatilo adekvatne veličine u kavez, a veće ptice kao što su Are možete odneti u kupatilo pod tuš.

Nokte kod ptica treba redovno skraćivati i turpijati kako ne bi prerasli. U tome Vam mogu mnogo olakšati i kartonska navlaka za stajalice sa kvarcnim šljunkom, koja omogućava prirodno i spontano turpijanje noktiju.
Dobro zdravlje vaše ptice zavisi od zdravog kljuna. Ako je kljun polomljen ili prevelik ptica će imati poteškoća sa ishranom. Većina ptica održava veličinu kljuna tj.prirodno ga turpija kada jede, češe se i gricka sipinu kost.

Igračke

g ptice igracke2Ptice su inteligentne i potrebno im je nešto da stimuliše njihov um i telo. Za to im obezbedite odredjene igračke. Manje ptice više vole sitne i lagane igračke, kao i ogledalca, dok velike ptice uživaju da prevrću igračke koristeći kljun, jezik i kandže.

U ponudi Happy Dog Cluba možete naći veliki izbor raznih merdevina, stajalica, ljuljaški, ogledalca i igračaka od drveta, plastike i metala.