Back to Top
 

Psi - Štenci

g stenci

Stigao je novi član porodice. Vašoj sreći nema kraja. Poznat nam je taj osećaj. Naravno tu je i bezbroj nedoumica i pitanja kako i šta sve treba uraditi i spremiti da bi se naš kućni ljubimac osećao sigurno, udobno i zašticćeno u svom novom čoporu.

Štenci obično napuštaju majku i svoju malu braću i sestre od 7.-8. nedelje života.Mini rase pasa odrastaju i smatraju se štencima do 12. meseca starosti, srednje rase do 15. meseca, velike rase do 18. meseca, a gigantske rase čak do 24. meseca starosti.

Kako olakšati i štenetu i Vama period prilagodjavanja i šta za početak nabaviti od opreme za pse pogledajte u daljem tekstu.

Oprema za štence

g stenci oprema

Vaše štene spava do 16 sati dnevno i zato mu treba udoban krevetić i mirno mesto za spavanje. Ako će Vaš pas da živi napolju, potrebna mu je udobna topla kućica i dovoljno veliki ogradjen prostor u dvorištu.

Preporučujemo Vam nekoliko praktičnih i udobnih krevetića i ležaljki iz Trixie i Rogz programa za njihov udoban kutak, što je izuzetno važno za definiciju njihove teritorije. Neophodno je imati 2 činije ( jednu za hranu i jednu za vodu), Flexi povodac, ogrlicu sa priveskom za adresu, am..

Iskustva, su pokazala da je najpraktičnije u šetnju sa njima ići sa amom i Flexi povocem ( povodac koji se izvlači čak i do 8 m).

U zimskom periodu za vreme šetnje potrebno je ljubimca utopliti, jer su jako zimogrožljivi. A ne zaboravite i da izlaze iz toplog stana, napolje na 10-20 stepeni nižu temperaturu, pa i vi obučete jaknu kad krenete van. Kabanice i jakne za pse su u našoj stalnoj ponudi.

 

Ishrana štenadi - saveti i sugestije

g stenci ishrana

Vaš pas može proživeti zdrav i srećan život samo ako mu pružite sve hranljive sastojke koji su potrebni njegovom organizmu. Izuzetno jeftina hrana ili hrana pripremljena kod kuće vrlo teško će zadovoljiti sve standarde.

Štene brzo raste i treba mu lako svarljiva hrana. Nagla promena u jelovniku kod šteneta može izazvati proliv ili povraćanje. Obroci moraju biti redovni, a hrana dostupna otprilike 20 minuta, a potom ostatke ukloniti. Štene koje ima stalan pristup hrani se može prejesti ili postati izbirljivo.

Ako je štene mladje od 3 meseca, granule navlažite nekoliko minuta u toploj vodi da smekšaju. Naša preporuka za kvalitetnu ishranu vašeg šteneta je Super premium hrana za pse sledećih brendova: Happy Dog, Royal canin, Hills, Platinum, Taste of the wild, ProPlan, Trainer, N&D Natural & delicious, …

Dodaci ishrani - Poslastice

g stenci dodaciPoslastice za pse imaju važnu ulogu u životu Vašeg šteneta. Utiču na poboljšanje oralne higijene i pomažu u vaspitanju ljubimca kao nagrada. Poslastice delimo na: dental, nagradice i glodalice.

Dental poslastice u sastavu imaju Spirulina algu, koja omogućava rastvaranje zubnog plaka sa zuba i time sprečava nastanak kamenca, a ujedno osvežava dah. U našem MINI-MEGA Pet shopu na Vračaru možete naći preko 15 vrsta različiti vrsta, oblika i aroma dental poslastica za pse sledećih brendova: Trixie, Stuzzy, Pedigree, Friskis....

Dodatak ishrani - Nagradice

g nagradice

U nagradice spadaju razne bombone, čokolade, keks.. koje se mogu davati max. 5-10 kom. dnevno. Služe za nagradu kada Vaš ljubimac uradi nešta dobro( kada vrši nuždu tamo gde treba, kada uradi neku komandu koju mu zadate ili jednostavno kada Vas dočeka na vratima). Takve poslastice su uglavnom meke, polu vlažne i intezivnog mirisa. Po sastavu mogu biti od piletine , govedine, jagnjetine, iznutrica…i psi ih rado jedu.

Dodatak ishrani - Glodalice

g glodalice

U glodalice spadaju: sušene goveđe žile, sušeni škembići, poslastice od presovane goveđe kože u obliku koske, lopte, cipelice, obruča, štapića......Za štence optimalne veličine tih poslastica su od 2-10 cm. Takvu vrstu poslastica vaš ljubimac će dugo glodati ( par sati), jer su tvrde i suve. Tom prilikom pored razonode i uživanja pas mehanički čisti zube.

Preparati za zdravlje vašeg šteneta

g preparati

Pre nego što doneste svoje štene kući, pronađite veterinara u blizini. Veterinar će ga pregledati i napraviti plan vakcinacije i čišćenja od parazita. Zdravlje Vašeg ljubimca je mnogo lakše i jeftinije očuvati, nego bolesti lečiti, zato je pored pravilne ishrane očuvanje imuniteta jako važno.

Jak imunitet šteneta možete očuvati određenim preparatima.

Konsultujte se sa veterinarom šta je adekvatno za vašeg psa , a u našem asortimanu možete naći: Trixie multivitamin tablete za pse sa biotinom, Trixie kalcijum, Kafortan, Kal-d-phos, sirup Anima strath, sirup Cavet, Dermavet tablete...

Nega šteneta, (Pelene za pse....)

stenci NEGA GU osnovnu kozmetičku opremu spadaju: klješta za skraćivanje noktiju, pinceta za vadjenje krpelja, četkica za zube, četka i češalj prema tipu dlake, posebni šampon za štence.

Naravno osnovna stvar vezano za higijenu je naučiti štene gde da vrši nuždu. Dok su jako mali štenci često i nekontrolisano vrše nuždu. Taj period je često jako mučan kako za vlasnike tako i za štene, pa Vam predlažemo da nabavite sledeće stvari:

  • Prostirke-pelene za štene
  • Ulje za pelene
  • Sprej za cišćenje i odbijanje zivotinja od nekog mesta

Prostirke-pelene veličine 40 x 60 ili 60 x 60, staviti u hodnik (blizu izlaznih vrata, kako bi se štenetu stavilo do znanja da je sledeći korak za vršenje nužde napolje). Prostirku poprskati uljem za pelene, koje ima karakterističan miris da privlači štene da na tom mestu vrši nuždu. Ako se štene naviklo i vrši nuždu na nekom neadekvatnom mestu ( na tepihu, parketu...) preporučujemo Gett of sprey. Sprej koji efikasno čisti to mesto i ostavlja karakterističan miris da odbija štene od tog mesta.

Igračke

igracke steni i mini raseBili oni veliki ili mali, svi psi vole igru i njihove igračke.

Preporučujemo da svom psu osigurate igračke namenjene isključivo psima, vodeći pri tome računa o veličini i snazi šteneta. Nabavite svom psu neku igračku od konopca, budući da pri igranju s takvim igračkama pas ujedno čisti svoje zube. Nudimo Vam igračke za trening, učenje, motivaciju, zabavu, za štence i od različitog materijala( prirodna guma, juta, pliš, latex, vinil…)

Za štence Vam preporučujemo plišane igračke i igračke od prirodne gume od 5-10 cm.

 

Transport

transport stenadZa transport štenaca možete koristiti  torbe ili plastične transportere.


39815 - Kapri I,transporter 48x32x31cm, za pse do 5kg,
39821 - Kapri II,transporter , 55x36x35cm, za pse do 8kg
39831 - Kapri III,transporter, 61x40x38cm, za pse do10kg,
3985 - GULIVER 3, 61x40x38 cm,za pse do 12kg( težina boxa 2.49kg )