Back to Top
 

Mini Rase

mini raseU Mini rase spadaju psi težine od 1 do 10 kg. Nekada davno to su bili lovački psi, danas su popularni kao kućni ljubimci. Psi malih rasa deluju jako krhko, medjutim oni su veoma otporni i izdržljivi. Mogu doživeti starost i do 20 godina.

Zbog svoje veličine, minijaturni psi imaju veće energetske potrebe od velikih pasa. Očigledan primer za to je da oni moraju da naprave mnogo više koraka da bi prešli istu razdaljinu.

Najpopularnije rase mini pasa su: Yorkshire Terrier, Fox Terrier, Shih Tzu, Chihuahua, Poodle...

  • Životni vek: 12-20 god.
  • Polna zrelost: sa 6-9 meseci
  • Period teranja: 21 dan (ovulacija 11.-16.dana)
  • Trudnoća: od 58-68 dana

Smeštaj i osnovna oprema

stenci opremaMale i patuljaste rase pasa potražuju malo prostora u stanu, pa po pitanju smeštaja nisu zahtevni. Preporučujemo Vam nekoliko praktičnih i udobnih krevetića i ležaljki iz Trixie programa za njihov udoban kutak, što je izuzetno važno za definiciju njihove teritorije. 

Naravno neophodno je imati 2 činije ( jednu za hranu i jednu za vodu), povodac, ogrlicu, am..

Iskustva, ljubitelja mini rasa, su pokazala da je najpraktičnije u šetnju sa njima ići sa amom i Flexi povocem ( povodac koji se izvlači čak i do 8 m).

U zimskom periodu za vreme šetnje napolje potrebno je ljubimca utopliti, jer su jako zimogrožljivi. A ne zaboravite i da izlaze iz toplog stana, napolje na 10-20 stepeni nižu temperaturu, pa i vi obučete jaknu kad krenete van.

Kabanice, jakne, farmerke, haljinice, cipele ... za vašeg ljubimca su u našoj stalnoj ponudi.

 

Ishrana

g mini rasa hranaMini psi su uglavnom izbirljiviji od ostalih vrsta pasa. Najbolja hrana za vašeg ljubimca su svakako granule. Granule moraju biti prilagodjene malim zubima, uglavnom su sitne i okrugle. Odabir hrane za vašeg ljubimca zavisi od uzrasta, rase, fizičke aktivnosti i fiziološkog stanaja organizma. Naša preporuka su sledeći brendovi: Platinum, Taste of the Wild, Royal canin, Happy Dog, Trainer, Hills, ProPlan, Pedigre, Schesir,N&D Natural & Delicious …

U asortimanu Happy Dog Cluba možete naći Junior, Adult, Beauty, Dental, Light, Senzibil i Senior program za mini rase, gore pomenutih brendova.

 

Dodatak ishrani - Poslastice

poslasticePoslastice imaju važnu ulogu u životu Vašeg psa. Utiču na poboljšanje oralne higijene i pomažu u vaspitanju ljubimca kao nagrada. Poslastice delimo na: dental, nagradice i glodalice.

Dental poslastice u sastavu imaju Spirulina algu, koja omogućava rastvaranje zubnog plaka sa zuba i time sprečava nastanak kamenca, a ujedno osvežava dah. U našem MINI-MEGA Pet shopu možete naći preko 15 vrsta različiti vrsta, oblika i aroma dental poslastica za MINI PSE.

 

Dodatak ishrani - Nagradice

nagradice

U nagradice spadaju razne bombone, čokolade, keks.. koje se mogu davati max. 5-10 kom. dnevno. Služe za nagradu kada Vaš ljubimac uradi nešta dobro( kada vrši nuždu tamo gde treba, kada uradi neku komandu koju mu zadate ili jednostavno kada Vas dočeka na vratima). Takve poslastice su uglavnom meke, polu vlažne i intezivnog mirisa. Po sastavu mogu biti od piletine , govedine, jagnjetine, iznutrica…i psi ih rado jedu.

Dodatak ishrani - Glodalice

glodaliceU glodalice spadaju: sušene govedje žile, sušeni škembići, poslastice od presovane govedje kože u obliku koske, lopte, cipelice, obruča, štapića...

Za mini rase optimalne veličine tih poslastica su od 2-10 cm. Takvu vrstu poslastica vaš ljubimac će dugo glodati (par sati), jer su tvrde i suve. Tom prilikom pored razonode i uživanja pas mehanički čisti zube.

 

Preparati

g preparatiZdravlje Vašeg ljubimca je mnogo lakše i jeftinije očuvati, nego bolesti lečiti.

Kod mini pasa su najčešći problemi sa zubima i desnima i problemi sa kožom i krznom.

Mini rase pokazuju veću sklonost ka pojavi kamenca od ostalih rasa zbog: loše usadjenosti zuba, proporcionalne veličine zuba u odnosu na vilicu, kao i zbog dugog života.... Ovakve probleme možete sprečiti:

  • redovnim pranjem zuba (Preporučujemo Trixie -pasta za zube, četkica za zube ili set za negu zuba, pasta + četkica),
  • korišćenjem poslastica iz programa Dental,
  • korišćenjem spreja za čišćenje zuba i otklanjanje neprijatnog zadaha ili Plaque  off preparata od algi.

Kvalitet kože i krzna je ogledalo zdravlja psa. Da Vaš pas ne bi imao suvu kožu, krtu i izlomljenu dlaku i pre svega slab imunitet, preporučujemo Trixie multivitamin tablete za pse sa biotinom, Dermavet, Ulje lososa iz Trixie programa...

Nega

nega psiSvi volimo da vidimo čistog i negovanog psa... Za kupanje pasa nudimo Vam veliki asortim šampona, balzama i losiona iz kolekcije Trixie, Greenfields, Bio groom, Biogance, Animology, Vivog...

Sve pse, a naročito dugodlake, treba redovno četkati i češljati. U zavisnosti da li je pas kratkodlak ili dugodlak, treba nabaviti adekvatnu četku, češalj, trimer i češagiju.

Za dugodlake mini pse predlažemo Furminator trimer koji efikasno skida podlaku i rešava poblem linjanja u stanu. Detaljniji savet oko izbora četke dobićete na licu mesta u našem prodajnom centru.

Transport

transport mini maceZa transport Mini pasa možete koristiti torbe ili plastične transportere:

39815 - Kapri I,transporter 48x32x31cm, za pse do 5kg
39821 - Kapri II,transporter , 55x36x35cm, za pse do 8kg,
39831 - Kapri III,transporter, 61x40x38cm, za pse do10kg,
3985 - GULIVER 3, 61x40x38 cm,za pse do 12kg( težina boxa 2.49kg )