Back to Top
 

Medium rase pasa

g medium raseU MEDIUM rase pasa spadaju psi težine od 11 do 25 kg.

Osnovna podela srednjih rasa pasa je: lovački psi ( tragači, poenteri, španijeli), ovčarski psi, psi za vuču saonica, psi čuvari. Poznati po hrabrosti, izdržljivosti i poslušnosti, Medium psi su uvek bili cenjeni po njihovim sposobnostima.

U svetu su priznate 137 Medium rase pasa. Najpopularnije rase srednjih pasa su: Beagle, Cocker, Husky, Shar Pej, Francuski Bulldog, Engleski Setter…

 • Životni vek: 10-15 god.
 • Polna zrelost: sa 6-9 meseci
 • Period teranja: 21 dan (ovulacija 11.-16.dana)
 • Trudnoća: od 58-68 dana,

Smestaj i osnovna oprema

g smestaj maxiAko je pas u dvorištu potrebno je obezbediti mu toplu, prostranu i uglavnom

drvenu kućicu. Preporučujujemo Trixie kućice:

 • 39530 - Kucica za pse, "Natura" vel. S, 76x76x70 cm
 • 39530 - Kucica za pse, "Natura" vel. M, 88x76x82 cm

U osnovnu opremu svakako spadaju 2 činije ( jedna za hranu i jednu za vodu), povodac, ogrlica, davilica, am.

S obzirom da se radi o srednjim psima koji su jaki i dosta vuku tokom šetnje, dok ih ne istrenirate na poslušnost preporučujemo: metalnu davilicu i kratak povodac (kožni, ili metal koža).

Za boravak u stanu dovoljan je kutak sa ležaljkom ili korpom , sa adekvatnim jastukom. Naša preporuka je da izaberete ležaljku od takvog materijala koja neće skupljati dlake, koja lako i jednostavno može da se opera u veš mašini.

WOOFF BOX kreveti punjeni stiropor kuglicama koje se anatomski prilogođavaju obezbeđuju visoku udobnost za kućne ljubimce.
Ove prenosive ležaljke izrađene su od nepromočivog materijala, što dodatno olakšava njihovo održavanje i upotrebu u različitim prilikama i na svakom mestu.

Ishrana

medium ad hrana gDa bi održali idealnu težinu i zdravlje, ovim psima je potrebna određena količina energije. Lovački, psi čuvari, sportski psi... su stalno aktivni pa su zbog toga povećane i energetske potrebe. To ne znači da treba povećati količinu hrane, jer preterano hranjenje izaziva digestivne probleme, već hranu po sastavu treba izbalansirati.

Najbolji izbor hrane za vašeg ljubimca su svakako granule. Granule moraju biti prilagođene po veličini za srednje pse, (uglavnom su okrugle i pljosnate), a po sastavu treba da sadrže veći postotak proteina i masti. Odabir hrane za vašeg ljubimca zavisi od uzrasta, fizičke aktivnosti i fiziološkog stanaja organizma.. Naša preporuka su sledeći brendovi: Platinum, Taste of the Wild, Trainer,N&D Natural &Delicious, Royal canin, Happy Dog, Hills, ProPlan, Pedigre...

U asortimanu Happy Dog Cluba možete naći Junior, Adult, Beauty, Dental, Light, Senzibil i Senior program za srednje rase, gore pomenutih brendova.

Dodatak ishrani - poslastice

Poslastice imaju važnu ulogu u životu Vašeg psa. Utiču na poboljšanje oralne higijene i pomažu u vaspitanju ljubimca kao nagrada. Poslastice delimo na: dental, nagradice i glodalice. Dental poslastice u sastavu imaju Spirulina algu, koja omogućava rastvaranje zubnog plaka sa zuba i time sprečava nastanak kamenca, a ujedno osvežava dah. U našem MINI-MEGA Pet shopu možete naći preko 15 vrsta različiti vrsta, oblika i aroma dental poslastica.

g poslasticeU nagradice spadaju razne bombone, čokolade, keks.. koje se mogu davati max. 5-10 kom. dnevno. Služe za nagradu kada Vaš ljubimac uradi nešta dobro( kada vrši nuždu tamo gde treba, kada uradi neku komandu koju mu zadate ili jednostavno kada Vas dočeka na vratima). Takve poslastice su uglavnom meke, polu vlažne i intezivnog mirisa. Po sastavu mogu biti od piletine, govedine, jagnjetine, iznutrica...i psi ih rado jedu.

 

 

 

 

g glodaliceU glodalice spadaju: sušene govedje žile, sušeni škembići, poslastice od presovane govedje kože u obliku koske, lopte, cipelice, obruča, štapića......Za srednje rase optimalne veličine tih poslastica su od 10-20 cm. Takvu vrstu poslastica vaš ljubimac će dugo glodati ( par sati), jer su tvrde i suve. Tom prilikom pored razonode i uživanja pas mehanički čisti zube.

Preparati i zdravlje

g preparatiKod medium pasa najčešći problemi su gojaznost i očuvanje imuniteta. Gojaznost kod pasa Medium rase mogu izazvati nekoliko faktora: neaktivan način života, loše navike u ishrani, sterilizacija... Rešenje problema je svakako izbalansirana ishrana (Light), ali i vežba je takodje neophodna (bar 20 min. aktivne šetnje dnevno). Duge šetnje, lov, igra.. predstavljaju rizik od negativnih spoljnih uticaja (ogrebotine, ujedi insekata...), pa je neophodno očuvati prirodni imunitet kao odbrambeni mehanizam.

Za očuvanje imuniteta preporučujemo Trixie multivitamin tablete za pse sa biotinom , sirup Anima Strath,Cafortan..

 

Nega

g nega psiPosle svake duže šetnje (naročito posle lova) obratiti pažnju na uši, šape i kandže. Redovno odstranjivati bodlje, travu, krpelje koristeći adekvatne pincete.

Dezinfikovati ogrebotine ili manje rane antiseptičkim sredstvom. Proveriti oči i uši, posebno ako su duge i viseće, očistiti i ispirati po potrebi (Trixie nega za uši i oči, Otifree losion za uši i Vovog kolekcija za negu za oči i uši.

Seći nokte po potrebi , koristeći posebne makaze ( klješta) za zaštitu osetljivih krvnih sudova.

Igračke i glodalice

igracke velike srednje raseBili oni veliki ili mali svi psi vole igru i njihove igračke.

Preporučujemo da svom psu osigurate igračke namenjene isključivo psima, vodeći pri tome računa o veličini i snazi psa. Nabavite svom psu neku igračku od konopca, budući da pri igranju s takvim igračkama pas ujedno čisti svoje zube. Nudimo Vam igračke za trening, učenje, motivaciju, zabavu, za štence i od različitog materijala( prirodna guma, juta, pliš, latex, vinil…)

 

Transporteri za pse

g transport medium maxiTransporteri: U zavisnosti gde i kako transportujete vašeg ljubimca izdvajamo nekoliko vrsta transportera:

- Za avio transport morate posedovati transportere sa IATA sertifikatom, što ukazuje da je Transportni box dovoljno čvrst ( da pas ne može da ga progrize), da ima metalna vrata sa posebnim mehanizmom za zatvaranje( da pas ne može sam da otvori), i obavezna je bar jedna činija za vodu( uglavnom se montira na vrata kaveza kako je pas ne bi preturio). Na nšem tržištu i u stalnoj ponudi Happy Dog Cluba nalaze se sledeći Trixi transportni boxevi za srednje rase:

 • 3985 - GULIVER 3, 61x40x38 cm,za pse do 12kg( težina boxa 2.49kg )
 • 39871 - GULIVER 4, 71X51X50 cm,za pse do 15kg ( težina boxa 4.07kg )
 • 3987 - GULIVER 5, 79,5x58,5x60,5 cm, do 25kg ( težina boxa 7 kg) 
 • Žicani kavez za pse: Za transport psa kolima, boravak na izložbama .... možete koristiti Trixie žičane kaveze:
 • 3922 - Žičani transportni kavez vel. 2. 63 x 47 x 55 cm
 • 3923 - Žičani transportni kavez vel. 3. 78 x 54 x 62 cm
 • 3924 - Žičani transportni kavez vel. 4, 91 x 61 x 71 cm