Back to Top
 

Maxi Rase

g maxi rase 2U Maxi rase spadaju psi težine od 26 -45 kg, a Giant rase prelaze preko 45 kg. Osnovna podela velikih pasa je: pastirski psi, sportski psi, psi za pomoć, psi tragači i spasioci, psi čuvari. Snažan, energičan i pre svega odan Maxi pas nije samo pas za kuću, on je svom gospodaru odličan partner u radu i sportu.Najpopularnije rase velikih pasa su: Nemački ovčar, Malinoa, Zlatni Retriver, Labrador, Boxer, Rottwialer, Doga, Bernardinac.

  • Životni vek: 7-10 god.
  • Polna zrelost: sa 6-9 meseci
  • Period teranja: 21 dan (ovulacija 11.-16.dana)
  • Trudnoća: od 58-68 dana.

Smeštaj i osnovna oprema

g smestaj maxiAko je pas u dvorištu potrebno je obezbediti mu toplu, prostranu i uglavnom drvenu kućicu. Preporučujujemo Trixie kućice:

  • 39530 - Kucica za pse, "Natura" vel. L, 101x83x87 cm
  • 39530 - Kucica za pse, "Natura" vel. XL, 116x92x104 cm

Za boravak u stanu dovoljan je kutak sa ležaljkom ili korpom ( bilo plastičnom ili od pruća), sa adekvatnim jastukom. Naša preporuka je da izaberete ležaljku od takvog materijala koja neće skupljati dlake, koja lako i jednostavno može da se opera u veš mašini. Tako nešta možete naći svakako u Trixie katalogu, koji možete pogledati na našem sajtu.

U osnovnu opremu svakako spadaju 2 činije ( jedna za hranu i jednu za vodu), povodac, ogrlica, davilica, am.

S obzirom da se radi o srednjim psima koji su jaki i dosta vuku tokom šetnje, dok ih ne istrenirate na poslušnost preporučujemo: metalnu davilicu i kratak povodac (kožni, ili metal koža).

Ishrana

maxi ad hrana gDa bi održali idealnu težinu i zdravlje, ovim psima je potrebna odredjena količina energije. Lovački, psi čuvari, sportski psi… su stalno aktivni pa su zbog toga povećane i energetske potrebe.

To ne znači da treba povećati količinu hrane, jer preterano hranjenje izaziva digestivne probleme, već hranu po sastavu treba izbalansirati. Najbolja hrana za vašeg ljubimca su svakako granule. Granule moraju biti prilagodjene po veličini za velike pse, (uglavnom su okrugle ili četvrtaste), a po sastavu treba da sadrže veći postotak proteina i masti.

Za štence (juniore) do 5 meseca staristi procenat proteina se kreće 29-32 %, a od 6 meseca (nakon zamene zuba ) proteini se smanjuju od 23-28 %. Unos hrane mora biti strogo kontrolisan kako bi se izbegla pojava gojaznosti koja može dovesti do deformacije kostiju, oštećenja i trošenja zglobova.

Odabir hrane za vašeg ljubimca zavisi od uzrasta, fizičke aktivnosti i fiziološkog stanaja organizma.. Naša preporuka su sledeći brendovi: Royal canin, Happy Dog, Bento kronen, Hills, Pedigre…

U asortimanu Happy Dog Cluba možete naći Junior, Adult, Beauty, Dental, Light, Senzibil i Senior program za Maxi i Giant rase, gore pomenutih brendova.

 

Dodatak ishrani - Poslastice

g poslasticePoslastice imaju važnu ulogu u životu Vašeg psa. Utiču na poboljšanje oralne higijene i pomažu u vaspitanju ljubimca kao nagrada. Poslastice delimo na: dental, nagradice i glodalice.

Dental poslastice u sastavu imaju Spirulina algu, koja omogućava rastvaranje zubnog plaka sa zuba i time sprečava nastanak kamenca, a ujedno osvežava dah. U našem MINI-MEGA Pet shopu možete naći preko 15 vrsta različiti vrsta, oblika i aroma dental poslastica.

 

Dodatak ishrani - Nagradice

g nagradiceU nagradice spadaju razne bombone, čokolade, keks.. koje se mogu davati max. 5-10 kom. dnevno. Služe za nagradu kada Vaš ljubimac uradi nešta dobro (kada vrši nuždu tamo gde treba, kada uradi neku komandu koju mu zadate ili jednostavno kada Vas dočeka na vratima).

Takve poslastice su uglavnom meke, polu vlažne i intezivnog mirisa. Po sastavu mogu biti od piletine , govedine, jagnjetine, iznutrica…i psi ih rado jedu.

Dodatak ishrani - Glodalice

g glodaliceU glodalice spadaju: sušene govedje žile, sušeni škembići, poslastice od presovane govedje kože u obliku koske, lopte, cipelice, obruča, štapića...

Za velike rase optimalne veličine tih poslastica su od 20-35 cm. Takvu vrstu poslastica vaš ljubimac će dugo glodati (par sati), jer su tvrde i suve. Tom prilikom pored razonode i uživanja pas mehanički čisti zube.

Preparati i zdravlje

g preparatiOd velikih i gigantskih rasa najosetljiviji su zglobovi i digestivni sistem.

Zbog velike telesne mase zglobovi velikih pasa izloženi su prekomernim opterećenjem i naprezanjem. Tokom rasta, a i tokom čitavog života treba paziti da količina kalcijuma i fosfora bude optimalna. Preventivnim davanjem pojedinih preparata izbeći ćete mogućnost nastanka nekih zdravstvenih problema kao sto su displazija kukova koja može dovesti i do većih promena na zglobnim hrskavicama. Kod nas možete nabaviti za preventivu gore pomenutih problema sledeće preparate:

Kafortan, Trixie kalcijum, Cal-d-phos, Glukozamin, ....

Dužina debelog creva velikih pasa 40 puta je veća od dužine debelog creva mini pudle, ali udeo creva u ukupnoj telesnoj težini kod malih pasa je 7%, a kod velikih pasa samo 2,8 %.

Zbog dužine debelog creva kod velikih pasa, svarena hrana se u njemu zadržava prilično dugo čime se stimuliše nepoželjna fermentacija.( povećanje broja mikroorganizama).

Dok dubina grudnog koša kod nekih pasa uslovljavaju dilataciju i torziju (proširenje i okretanje) želuca. Adekvatna ishrana koja može sprečiti gore pomenute pojave podrazumeva: koncentovanu hranu koja sprečava prenatrpavanje želuca, idealna svarljivost, prilagodjena veličina granule. Što se odabira hrane za pse tiče u ovakvim prilikama preporučujemo Vam:

Happy dog- Novi zeland, Royal canin senzibil, Hills Semzitive stomack...

 

Nega

g nega psiPosle svake duže šetnje ( naročito posle lova) obratiti pažnju na uši, šape i kandže.

Redovno odstranjivati bodlje, travu, krpelje koristeći adekvatne pincete (Trixie artikli 2381, 2297, 2372, 2375)

Dezinfikovati ogrebotine ili manje rane antiseptičkim sredstvom (Trixie losion za oštećenu kožu ,artikal-2565)

Proveriti oči i uši, posebno ako su duge i viseće, očistiti i ispirati po potrebi ( Trixie nega za uši- artikal 2547, nega za oči –artikal 2546)

Seći nokte po potrebi , koristeći posebne makaze ( klješta) za zaštitu osetljivih krvnih sudova ( Trixie klješta za nokte, artikli 2367, 2368, 2370, 2371)

 

Igračke i glodalice

g igracke velike srednje raseBili oni veliki ili mali svi psi vole igru i njihove igračke.
Preporučujemo da svom psu osigurate igračke namenjene isključivo psima, vodeći pri tome računa o veličini i snazi psa. Nabavite svom psu neku igračku od konopca, budući da pri igranju s takvim igračkama pas ujedno čisti svoje zube.

Nudimo Vam igračke za trening, učenje, motivaciju, zabavu, za štence i od različitog materijala( prirodna guma, juta, pliš, latex, vinil…)

Za velike pse svakako nabavite aporte od jute od 25-60 cm, drvene aporte od 250-400 gr. i lopte od tvrde gume od 7-15 cm.

Transport

g transport medium maxiU zavisnosti gde i kako transportujete vašeg ljubimca izdvajamo nekoliko vrsta transportera:
- Za avio transport morate posedovati transportere sa IATA sertifikatom, što ukazuje da je Transportni box dovoljno čvrst ( da pas ne može da ga progrize), da ima metalna vrata sa posebnim mehanizmom za zatvaranje( da pas ne može sam da otvori), i obavezna je bar jedna činija za vodu( uglavnom se montira na vrata kaveza kako je pas ne bi preturio). Na nšem tržištu i u stalnoj ponudi Happy Dog Cluba nalaze se sledeći Trixi transportni boxevi za srednje rase:

Opširnije...