Back to Top
 

Mačke

mackaPre 4 hiljade godina, u starom Egiptu, mačka je smatrana svetom životinjom. Da li ste znali? Od svih životinja na Planeti samo žirafe, kamile i mačke hodaju istovremeno levim pa desnim nogama.

Umiljata i inteligentna, mačka osvaja sve veći broj ljubitelja koji se odlučuju da baš ona bude njihov kućni ljubimac. Najčešće vrste mačaka koje se mogu naći kod nas su: Persijska, Sijamska, Ruska plava i Domaća mačka.

  • Poreklo: od divlje Evropske i divlje Afričke mačke
  • Životni vek: od 12-20 god.
  • Polna zrelost: sa 4-12 meseci (ženke), i sa 8-16 meseci (mužjaci)
  • Trudnoća: 9 nedelja
  • Mladunci: na svet dolazi od 2-7 mačeta

 

Smeštaj i osnovna oprema

g mace smestajUdoban ležaj upravo je ono što treba mački nakon dugog istraživačkog dana.

Mačke vole osećaj topline, pogotovo kada dremaju, zato je najbolje nabaviti im kućicu za spavanje. Naravno neobhodno je nabaviti činije za hranu i vodu, ogrlicu sa zvonom, toalet, lopaticu za čišćenje i posip.

 

Hrana za macke

g mace hranaMačićima je potrebno davati više obroka dnevno, a odraslim mačkama 2 obroka dnevno. Mačke vole mleko, ali ono će zbog visokog nivoa laktoze kod većine uzrokovati proliv.

Najbolji izbor je super premium hrana za macke, koja je PH kontrolisana, savršeno izbalansirana i sadrži sve sastojke potrebne za zdrav rast i razvoj Vašeg mačeta i mačke.

Odabir hrane za vašeg ljubimca zavisi od uzrasta, rase, fizičke aktivnosti i fiziološkog stanaja organizma. Naša preporuka su sledeći brendovi: Royal canin, Natural & Delicous, Shesir, Matisse, Animonda, Hills, Whiskas supreme…

U asortimanu Happy Dog Cluba možete naći Kitten, Adult, Beauty, Oral, Light, Senzibil, Senior, Indoor, Outdoor, Hairball, Sterilised program za mačke, gore pomenutih brendova.

Dodatak ishrani - Poslastice

g mace poslasticeKao dodatak ishrani svakako mogu poslužiti poslastice. Poslastice im možete davati povremeno i kao nagradu, a količine se treba pridržavati uputsva sa pakovanja. Naša preporuka su Trixie vitaminske bombone sa sirom, ribom, piletinom, govedinom, mačijom travom, Tomi sticx sa jagnjetinim i ribom, Gimpet bonbonice sa ukusom algi, sira, ribe i divljaci i Miamor cremovi malt sa ukusom sira, multivitamin crem.....

Preparati i zdravlje

g mace preparatiNajčešci problemi koji se javljaju kod mačaka su : zubi, gojaznost i nagomilana progutana dlaka u želucu. Statistika kaže da 2 od 3 mačke imaju problema sa zubima i desnima. Zubni plak kod maca možete sprečiti davanjem suve hrane ( granula), jer hrskavi komadići mehanički odstranjuju plak.Naša preporka Oral senzitiv iz programa Royal canin i Hills.

-Svaka četvrta mačka pati od prekomerne težine. Da bi se vratila na idealnu težinu neophodno je smanjiti unos kalorija izborom hrane manje energetske vrednosti. Naša preporuka Light granule iz programa Royal canin i Hills.

2/3 otpale dlake mačka proguta negujući se. Nagomilana dlaka u želucu može napraviti problem u varenju zato je neophodno izbaciti je. Stimulaciju izbacivanja dlake iz macinog želudca možete postići sledećim preparatima: Pastom za izbacivanje dlake( Cat maltz), davanjem sveže mačije trave ( Pripremljenu mačiju travu zasejete i kada proklija dajete maci uz obrok), i davanjem hrane koja u sebi sadrzi mačiju travu( Hairball kroketi iz programa Royal canin, Hills,Trainer,Josera…..)

Nega

g mace negaZa razliku od pasa, mačke same održavaju higijenu. Mačka provede 30% svog vremena negujući dlaku. Njen jezik deluje kao četka skupljajući mrtvu dlaku i nečistoću sa krzna.
Ipak preporučljivo je svaki dan četkati mačku, pogotovo ako je dugodlaka. Kupanje nije potrebno, međutim ukoliko imate dugodlaku mačku, kupanje nekoliko puta godišnje pomoći će u razmršavanju dlake i uklanjanju buva.
Mačka može pokupiti buve bilo gde. Kako bi ih eliminisali, osim mačke morate tretirati i celu kuću – tepihe, zavese, prostor iza lajsni, parket, pokrivače i ležaj mačeta.

Naša preporuka za negu mace je Trixie četke, makazice za nokte, Furminator trimer...

Igračke i grebalice

g MACE GREBALICEIgračke poput miševa i loptica od različitog materijala predstavljaju pravu zabavu za vašeg ljubimca. Mačke vole i da grebu ( oštre kandže), pa ako planirate da sačuvate nameštaj što pre nabavite Grebalicu. Da bi što lakše i brže navikli macu da grebe po grebalici, a ne po nameštajuje preporučujemo Vam Sprej od mačije trave iz Trixie programa.

Transport

g transport mini maceZa transport mačke možete koristiti torbe ili plastične transportere.

Naša preporuka:

  • 39815 - Kapri I, plastični transporter 48x32x31cm, za mace do 5kg.
  • 39821 - Kapri II, plastični transporter , 55x36x35cm, za mace do 8kg