Back to Top
 

Kunići - Zečevi

g kuniciiKunići su vrlo društvena i razigrana bića.Pitomi su, dragi, veseli, pa se mogu držati u kavezu ili slobodni. Zečevi su vrlo privrženi kućni ljubimci i vole društvo ljudi. Vole da se maze, ali ne vole da se podižu za uši ili kožu iza vrata. Postoji mnogo rasa, a popularne su razne rase patuljastih i malih kunića kao što su: ovnoliki, hermelin, rex, angora, lavlja glava. Optimalna težina patuljastog kunića je od 700 gr. do 1,5 kg.

  • Poreklo: jugozapadna Evropa, severozapadna Afrika
  • Životni vek: 10 god.
  • Polna zrelost: sa 6 meseci.
  • Trudnoća: od 28-31 dana.
  • Mladunci: na svet dolazi do 8 mladunaca. Rađaju se goli i slepi. Sisaju 3 nedelje.

Smeštaj

g kavez glodariiKavez dimenzije min 100x60x50, pojilica, činija za hranu, jaslice ili kugla za seno. Kavez obložiti
piljevinom i slikonskim posipom za glodare ( piljevinu menjati 2-3 puta nedeljno).

Toalet sa slikonskim posipom za glodare staviti u jedan ugao kaveza koji je zec već odrdio za tu namenu.

Ishrana

g kunici hranaZbog osetljivog probavnog sistema,jako je važno sa čim hranimo zeca. Napominjemo da je najveći procenat smrtnosti kunića zbog:

  • preranog odvajanja od majke (kunić sa navršenih 45 dana se može odvojito od majke, u suprotnom neće imati dovoljno razvijen imunitet, i uvek će biti osetljivog zdravlja)
  • neadekvatne ishrane (mladim kunićima do 6 meseci starosti se nikako nesme davati sveža trava, salata, kupus, jer njihov probavni sistem još uvek noje spreman da svari tu vrstu hrane Dozvoljeno je davati jedino jabuku i šargarepu. ). Ishrana kunića treba se sastojati od svežeg sena (mešavina raznih trava). Seno je NAJVAŽNIJA hrana kojom možete hraniti svog ljubimca. Ono uvek MORA biti na raspolaganju.
  • dnevni obrok svakog zeca je sastavljen od kvalitetne mešavine semenki i kroketa (25-45 gr). Naša preporuka - Prestige program: Cuni crispy, Cuni complete, Cuni nature re-balance, Cuni junior...

Dodatak ishrani - Poslastice

g kunici poslasticeKao dodatak ishrane svakako može poslužiti sveže voće i povrće: peršun, spanać, maslačak, salata, jabuka…
Izbegavati sveže listove kupusa koji su teški za varenje.

Poslastice im davati povremeno i kao nagradu, a naša preporuka je: Prestige 2 stix fruit i vegetables, Trixie bombone sa jogurtom, mlekom i medom…

Preparati

g kunici preparatiZdravlje kunića je puno lakše očuvati, nego bolest lečiti. Kod kunića su to najčešće problemi s probavom kao npr. dijareja, nadutost ili zatvor, prehlada, problemi sa zubićima.

Dijareja može biti izuzetno opasna (dehidracija) i može imati fatalne posledice za zeca. Zatvor creva nastaje retko, ali najčešći uzrok je od krznenih kuglica koje nastaju u želucu od progutane dlake.

Naša preporuka za blaže simptome gore navedenih problema je: VERSELE LAGA program Pro-digest (za regulaciju probave), Opti-vit ( multi vitamin za jačenje imuniteta) i Trixie program kapi Diarrhoea drops (protiv dijareje), Multi Vit (multi vitamin), Malz pasta (za izbacivanje krznenih loptica iz želudca zeca) A ako primetite da se Vaš kućni ljubimac često češka, onda je neophodno tretirati ga preparatima protiv buva i vaši.

Nega

g kunici negaKunići su vrlo čiste životinjice, čistije od mačaka.
Nemaju nikakav miris, barem ne onaj koji ljudski nos može osetiti. Kupanje se ne preporučuje, jer za to nema nikakve potrebe. Dobar deo vremena provode u čišćenju svog krzna.
Linjaju se svaka tri meseca, s time da je svako drugo linjanje izraženije. Bilo bi poželjno četkati ih u to vreme, kako ne bi progatuli previše svojih dlaka. Redovna nega kunica obuhvata i redovno kraćenje noktića.(kada prerastu, znatno štrče preko krzna i to je vreme kada ih treba seći).
Naša preporuka Trixie četka za glodare i makazice za nokte

Igračke i glodalice

g kunici igrackeDa vasem kuniću ne bi bilo dosadno i da bi se njegove prirodne sposobnosti što bolje razvile, postoji širok asortiman proizvoda i igračaka, od tunela za zeke koje oni obožavaju i daju utisak njihovog prirodnog staništa (oni u prorodi žive u sistemima tunela koje kopaju u zemlji) do raznih kuglica, drvenih igračaka koje oni glodju i tako torse zube.

Transportni Box

g kunici transportKada poželite da izadjete u šetnju sa vašim ljubimcem možete ga staviti u transportni box za glodare ili treba koristiti povodac specijalno dizajniran za kuniće.
Tako ih kontrolišete da se previše ne udalje od vas, jer kunić ima instiktivno nagon da beži u nekim rizičnim situacijama ako ih napadne neka veća životinja.