Back to Top
 

Činčile

g chinchile

Činčile su prvobitno držane samo zbog krzna, međutim zahvaljujući neodoljivo ljupkom izgledu postale su omiljeni kućni ljubimci širom sveta. Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima.

  • Poreklo: Južna Amerika, (planinski masivi Anda)
  • Životni vek: od 15-20 god.
  • Polna zrelost: sa 6 meseci
  • Trudnoća: 109-120 dana
  • Mladunci: na svet dolazi od 1-4 mladunaca.

Smeštaj

g kavez glodariiKavez dimenzije min. 50x40x60, pojilica, činija za hranu, točak za trčanje, jaslice ili lopta za seno.

Najbolje je da kavez ide u visinu, jer činčile vole da se penju i skaču.
Kavez obložiti piljevinom. ( piljevinu menjati 1-2 puta nedeljno).

Toalet sa slikonskim posipom za glodare staviti u jedan ugao kaveza.

Ishrana

g chinchila hranaČinčila se hrani obavezno senom( koje je bogato celulozom i dobro je za varenje) i briketima za činčile (30-40 gr dnevno).

Naša preporuka Prestige program: Chincilla complete, Krok crispy, Chincila Nature.

Dodatak ishrani - Poslastice

g kunici poslasticeKao dodatak ishrane svakako može poslužiti sveže voće i povrće: jabuka, susena banana, suvo grožđe, šargarepa, orah, badem, …

Poslastice im davati povremeno i kao nagradu, a naša preporuka je: Prestige 2 stix fruit i vegetables, Crock herbs i Trixie bombone sa jogurtom, mlekom i medom….

Preparati

g kunici preparatiPored redovne ishrane kao preventivu možete uključiti i vitamine.

Naša preporuka je VERSELE LAGA program Opti-vit, Pro-digest (preparat koji regulise probavu kod glodara) i Trixie Multi Vit.

Nega

g chinchila negaZa razliku od ostalih sisara kod kojih iz korena raste jedna dlaka, kod činčila iz korena raste 50-60 dlačica.

Činčile ne poseduju lojne niti masne žlezde, zbog čega nema ni neprijatnog mirisa. Zahvaljujući odsustvu pomenutih žlezda, krzno nikada nije priljubljeno uz telo, već stoji uspravno.

Činčile su veoma pedantne i čistoću krzna održavaju kupanjem isključivo u vulkanskom pesku, minimum dva do tri puta nedeljno. Napominjemo da zog svog geografskog porekla, činčila ne može podneti veću spoljašnju temperaturu od 25 Cº, niti duži boravak na direktnom suncu.

Igračke i glodalice

g chinchila igrackeDa bi činčila održavala zube da ne prerastu, neophodno je u kavez ubaciti drvene predmete sa prirodnom korom.

Kao što su: drvene igračke, drvene kućice i kamen za glodanje od mineralnih soli.